maal hijrah 1429

March 1, 2008 at 9:00 am (Uncategorized)

Majlis Sambutan Maal Hijrah dan Hari Asyura 1429 FKP

Oleh RABIATUL ADAWIYAH YAHYA 

USIM- “Majlis seumpama ini harus diteruskan sebagai satu langkah kepada mahasiswa mendekatkan diri kepada program yang berunsurkan keislaman,” ulas Dr. Muhd Yusof B. Khalid, Timbalan Dekan Fakulti Kepimpinan dan Pengurusan pada majlis perasmian sambutan Maal Hijrah dan Hari Asyura FKP 1429. Majlis berlangsung di dewan kuliah pusat empat pada jam 9.30 pagi mendapat sambutan menggalakkan daripada mahasiswa. Majlis ini dianjurkan oleh jawatankuasa surau FKP, USIM bersempena awal Muharam.  

   Antara aktiviti yang diselitkan adalah ceramah Maal Hijrah dan ahli panelnya terdiri daripada pensyarah-pensyarah FKP iaitu Ustaz Khairi Mahyudin dan Ustaz Rusydan Jailani. “Hijrah telah berlaku dalam Islam sejak zaman Rasulullah, bukan umat Islam sahaja yang berhijrah tapi umat lain pun begitu juga,  cuma bezanya adalah niat mereka,” berkata Ust Khairi Mahyudin. Beliau mengulas lagi hijrah itu ada manfaatnya, hijrah dari sifat mazmumah kepada sifat mahmudah dalam Islam. 

   Terdapat juga aktiviti lain iaitu aktiviti memasak bubur asyura di kalangan mahasiswa. Seorang mahasiswa ketika ditanya mengenainya mengatakan majlis ini sangat baik dan dapat mengeratkan hubungan sesama mahasiswa yang lain. “Majlis ini amat baik di mana ianya dapat mengeratkan lagi silaturrahim yang sedia ada sekalipun penat tetapi tidak terasa kerana kami memasaknya secara berjemaah,” ujar Madzfizza Mazman, 23.  

   Objektif majlis ini adalah untuk memberi peringatan kepada mahasiswa tentang penghijrahan Rasulullah dan memberi kesedaran kepada mahasiswa seterusnya mengaplikasikannya dalam diri sebagai mahasiswa Muslim pada abad ini. Setiap mahasiswa diagihkan dengan bubur asyura setelah  selesai majlis tersebut.    

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: